torstai 5. helmikuuta 2015

Bakteerien viljelyä ja tunnistamista

Nyt on niin mielenkiintoonen juttu jotta oli pakko tulla jakamahan se tännekkin! Meillon koulus erelleen niitä labroja ja sinne vietihin oman koiran kusta. Siitä me tehtihin viljely maljalle. Tyynekin "luovutti" kustansa meirän labroohin yhrelle parille. Voin sanoa jotta mielenkiintoosta oli kerätä korkiahan purkkiin nartulta kusta. Siinoli muuki ku se purkki kuses.... 

Yhren koiran kusi oli samiaa ja haisi oikeen pahalle. Sen viljelyä orottettiin oikeen innolla. Noh, tänään maljalla näkyy kahren eri bakteerin kasvustoa ja RUNSAASTI! Terveellä koiralla ei siis pitäisi tulla kasvustoa lainkaan tai muutama pesäke saattaa olla. Koira on terveenoloonen näin muuten eikä oireile milläälailla. Syö ja juo ja pissaa normaalisti. Päällipuolisin siis terve! :)

Teimme lisätestejä kahrelle eri bakteerille. Teimme mm. gramvärjäyksen kummastaki kannasta ja kattoomme niitä mikroskoopilla. Ihan sika mielenkiintoosta! Näin sitä oppii parhaiten :D Ja koska kuvat kertoo enemmän ku tuhat sanaa niin tässäpä muutama.


Tarkka silmääsimmät näköö jotta maljalla on kahta eri pesäkettä. Toinen aikalailla maljan värinen (Sininen) ja toinen on keltaanen. Tästä me pääteltiin jotta se keltaanen on laktoosi positiivinen (hajottaa laktoosia) ja toinen negatiivinen. Vallitsevana on ne siniset pesäkkeet eli son täs niinku se suurempi probleema. Nuota maljoja on monenlaasia ja niissä on erilaasia aineeta joilla erotellaa eri bakteereja lähinnä aika suppialla tasolla (gram+ vai gram- ja juurikin tämä laktoosi hajotuskyky tms.). 


Sitte nämä mikroskooppikuvat. Meillä aina onnistuu nää gramvärjäykset hyvin (täytyy jostaki pröystäällä), jotta ainaki käytännönkokees nämä onnistuu. Yllä näkyy vaalianpunaasia (mikä meinaa jotton gram-) sauvoja. 


Ja täs näkyy tummanvioletteja (gram+) kokkeja (=palloja). Gramvärjäyksellä saaraan eroteltua gram+ ja gram- erilleen värjäytymisensä perusteella ja nährään minkä muotoosia ne on. Siitä sitte voiraan sulkia joitakin bakteereja pois ja lisäkokeilla saaraan selvitettyä enemmän kyseisestä bakteerista!

Tehtihin tänään vielä uus hajotusviljely ihan tavalliselle veriagarille. Syy, miksi tehtihin on se jotta saataas tehtyä katalaasi- ja oksidaasitesti näistä bakteereista, kun tämä CLED-malja (sininen, yllä) vääristää ainakin oksidaasin tulosta. Siitä saarahan sitte taas selvitettyä enemmän jotta mikä tämon! Innolla huomista orottaen!

Terkuin Sarppa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti